Glögg

Glögg hör julen till och många tycker att hemmagjord glögg är ett måste på julbordet. Nedanstående recept härstammar från Växjötrakten och är mycket gammalt. Vi har fått det från allas vår Håkan Lindgren som i sin tur har fått det från en gammal anförvant. Nu till receptet.

½ liter Renat eller Vodka
Kryddor:
15 Kardemummakärnor
25 nejlikor
2 Kanelstänger
1 bit torkad Ingefära
2 Lagerblad
10 Russin
1 bit Fikon
1 bit Pomerans
De kryddor som går att krossa skall krossas i mortel. Alla kryddor blandas med spriten. Innehållet skall stå och dra 6-7 dygn och omröres eller skakas varje dag. Därefter silas blandningen i en saftsil. När detta är klart tillsätter ½liter Svart Vinbärssaft (hemmagjord eller annan av god kvalitet) och 1 dl Konjak och 1 dl Madeiravin.
Nu skall den färdiga glöggen stå under ca 2 veckor fram till jul för att få karaktär och fin smak. På julafton avnjuts den varm med pepparkakor och Kvibilleost.   

Ostkaka

Den småländska ostkakan är gjord på mjölk, ägg, grädde, kryddad med mandel. Den serveras med grädde och sylt. Ostkaka valdes till Smålands landskapsrätt av lokala experter från hushållningssällskap och länsmuseer samt kokboksförfattare. Arbetet samordnades av varukedjan ICA som även gav ut en trevlig bok.
Vid Gillets sammankomster har ostkakan alltid haft en viktig plats på matbordet. Gillemedlemmar brukar själva tillaga denna läckerhet som då får en speciell och god smak. När ostkakan bars in i festsalen förr i tiden brukade man sjunga följande sång.




                                                                                         Ostkakans lov
                                                                         Mel. Vi gå över daggstänkta berg ...

                                                        Go´ vänner nu nalkas den stund vid vårt bord
                                                        då kring ska bjudas ostkakan rund, var så god
                                                 : , :  Ja, det är våran kaka vi i Småland bruka baka
                                                        är vår ostkaka präktig och rund hemmagjord  : , :
                                                                                                                                                                    
                                                        När kakan nu bäres in, stor och stinn´
                                                        då ljusnar säkert genast minen din och ditt sinn´
                                                : , :  Och tänk vad den ska smaka, för se plockad är vår kaka
                                                        av små töser från hembygden din - din och min  : ,  :

                                                        De plockat och knogat med flit fingrar små
                                                        så ta nu och lägg för dig en bit eller två
                                               : , :   Och låt er alla smaka utav Smålandsbygdens kaka
                                                        och svälj med både sorger och spöit - passa på  : , :    
      

Kräftsoppa från Maramö

Denna delikata soppa har introducerats för Gillet av vår gillevärd Bengt Sibbmark. Soppan härstammar från centerledaren Annie Lööfs hemby utanför Värnamo.  

Ingredienser till 6 personer

3 msk margarin eller smör
3 stora morötter
3 msk vetemjöl
1,5 l vatten
hummerfond motsvarande 3 tärningar
svartpeppar
600 g kräftost
2 burkar kräftstjärtar
3 dl crème fraiche
dill

Riv morötterna grovt och fräs tillsammans med margarin eller smör samt vetemjöl några minuter.
Späd med vatten, tillsätt fond och svartpeppar.
Låt puttra samman ca 10 minuter.
Tillsätt kräftost, crème fraiche och låt puttra ytterligare en liten stund.
Tillsätt hackad dill samt kräftstjärtar och låt soppan bli varm.

Gravad lax enligt Smålands Gille i Uppsala

12-20 portioner

3 kg lax av mittbiten med skinn
(ska ha varit fryst i minst 2 dygn)
2,25 dl salt
2,25 dl strösocker
ca 1,5 msk grovstött vitpeppar
minst 3 dl hackad dill

Tina och filea laxen och ta bort alla småben.
Blanda salt, socker och peppar. Gnid in filéerna med blandningen.
Lägg en tredjedel av dillen på ena skinnsidan, en tredjedel på ena köttsidan
och lägg den andra köttsidan emot och den resterande tredjedelen på den andra skinnsidan.
Lägg detta i en lämplig form eller i dubbla plastpåsar.

KATARINAS GODA CHOKLADKAKA

Kokas:
drygt ½ dl kakaopulver
3 dl mjölk eller grädde
1½ dl socker

Rörs:
180 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
3 dl florsocker
c:a 2 msk vatten (konjak)
2 tsk smält smör

Kakaopulver, mjölk/grädde och socker får koka upp och ställs sedan att svalna. Under tiden rör man smör tillsammans med 2 dl socker. Det ska bli pösigt och vitt och så småningom rör man i också äggen, det ena efter det andra. Rör kraftigt! Smaksätt med vaniljsocker och häll sedan i chokladmjölken omväxlande med
vetemjöl, vari man lagt bakpulver. Häll smeten i väl smord och brödströdd hålform och grädda kakan i c:a 150-175 graders ugnsvärme i ungefär 50-55 minuter. Prova för säkerhets skull med en trästicka innan ni tar ut kakan ur ugnen. Stjälp upp den och låt den svalna.
Häll över kakan en tjock vit glasyr. Låt den rinna litet ojämnt ned över kakans sidor. Det ser gott ut mot den välgräddade bruna kakan, som dofter och smakar ljuvligt av choklad och vanilj. Den blir stor, och den håller sig saftig länge.

ÄPPELKAKA

Räcker till många. Ät den kall eller ljummen, med eller utan vaniljsås.

5 äpplen
2 tsk kanel
3 ägg
4 dl strösocker
150 g smör, smält avsvalnat
4 dl ströbröd
1 dl finhackad sötmandel
4 finhackade bittermandlar (alt bittermandelolja)
2 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)

Sätt ugnen på 175 ºC. Smöra och bröa en form (ca 2 l). Skala äpplena och tärna dem. Blanda äpplen och kanel i en skål.
Vispa ägg och socker vitt. Rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ned. Sist tillsätts äpplena och grädden.
Slå smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter.

Hovmästarsås

6 msk senap varav en tredjedel osötad senap
6 msk strösocker
6 msk röd- eller vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
3 krm nymalen vitpeppar
6 krm salt
3 msk finhackad dill

Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt olja lite i taget.
Smaka av med salt och peppar och rör ner dillen. Ställ kallt.

Login